Zupa krem z dyni. Świetnie smakuje, rozgrzewa, kuruje.


Zupa krem z dyni. Świetnie smakuje, rozgrzewa, kuruje.

Zupa krem z dyni

Dynia jest znakomitym sezonowym warzywem i oprócz walorów kulinarnych oferuje wiele korzyści dla naszego zdrowia. Dyna wzmacnia system odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga w trawieniu. Działa uspokajająco i wspomaga odchudzanie. Potrawy z dyni smakują wyśmienicie szczególnie w jesienne dni, a jednym z klasycznych jest zupa-krem. Z przepisem na krem z dyni jest jak z przepisem na domowy rosół lub żurek. Nie ma jednej słusznej receptury, a każdy kucharz ma swój własny sprawdzony przepis.

Dziś proponujemy Wam rozgrzewający krem z dyni.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 szklanki bulionu drobiowego (można zastąpić bulionem wołowym lub w wersji wege bulionem warzywnym),
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałka muszkatołowa,
  • szczypta suszonego imbir,
  • oliwa z oliwek (lub olej roślinny),
  • śmietana 18% lub gęsty jogurt,
  • 1 łyżka masła.

pyszny krem z dyni

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię obieramy, usuwamy pestki, zbędny miąższ i kroimy na kawałki.
  2. Obraną cebulę i ząbki czosnku siekamy.
  3. Marchew obieramy i kroimy w talarki.
  4. Pokrojoną dynię przekładamy na głęboką patelnię lub garnek i podsmażamy z dodatkiem oliwy przez około 3 minut, stale mieszając. Dodajemy cebulę, czosnek i marchew i podsmażamy kolejne 3-5 minut. Na końcu dodajemy łyżkę masła.
  5. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy pod przykryciem około 30-40 minut. Warzywa powinny być miękkie.
  6. Całość miksujemy blenderem, aż zupa uzyska konsystencję kremu. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i szczyptą imbiru.
  7. Zdejmujemy zupę z ognia. Podajemy w bulionówkach lub głębokich talerzach dodając do każdej porcji łyżkę śmietany lub jogurtu.

Bardzo dobrze smakuje z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!