Idealny stek wołowy – krótki poradnik dla wielbicieli mięsa


Idealny stek wołowy – krótki poradnik dla wielbicieli mięsa

Perfekcyjnie przygotowany stek wołowy to danie, które podbiło serca wszystkich mężczyzn. Dzięki temu artykułowi dowiesz się, w jaki sposób wybrać najlepsze mięso, na czym polegają stopnie wysmażenia oraz poznasz kilka zasad przyrządzania, dzięki którym Twój stek zyska tytuł najlepszego na świecie!

Wybór mięsa

Podstawowa zasada, którą należy kierować się przy wyborze mięsa do steków, brzmi następująco: patrzymy na jakość, a nie na cenę. W tej kwestii nie warto oszczędzać, ponieważ to świeże i dobre jakościowo mięso jest absolutną podstawą tego dania. Idealne mięso na stek wołowy jest delikatne, a w przekroju widoczne są żyłki tłuszczu. Im jest ich więcej, tym lepiej – świadczą one o wyższej klasie produktu. Najlepiej wybrać polędwicę wołową, udziec, rostbef bądź antrykot pochodzące od tzw. krów mięsnych.

Jak smażyć?

Pamiętaj, aby nigdy nie smażyć steków bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki. Pozwól im odleżeć 30 minut w temperaturze pokojowej, dzięki czemu unikniesz nierównomiernego ich wysmażenia. W kwestii przypraw postaw tylko na sól i świeżo zmielony pieprz. Nigdy nie należy smażyć steków na zwykłym maśle! Pali się ono w wysokich temperaturach, co z kolei wpływa na zmianę smaku mięsa. Ze spokojem możesz użyć masła klarowanego bądź oleju słonecznikowego. Po wrzuceniu mięsa na patelnię daj mu poleżeć przez chwilę. Dzięki temu powstanie warstwa ochronna, która zatrzyma aromat i sok w środku mięsa. Aby odwrócić stek wołowy, używaj szczypców.

Stopień wysmażenia

Poziom wysmażenia steków ma kluczowy wpływ na ich smak. Najłatwiej sprawdzić go przy pomocy termometru kucharskiego. Wyróżniamy cztery następujące stopnie:

  • mocno krwisty (rare) – ok. 45 stopni – stek jest delikatnie obsmażony z każdej strony, a co za tym idzie – prawie surowy i krwisty;
  • krwisty (medium rare) – max. 50-55 stopni – czerwone i krwiste mięso;
  • średnio wysmażony (medium) – max. 60-65 stopni – stek jest delikatnie brązowy bądź rumiany na zewnątrz, jednak po przekrojeniu środek jest w kolorze czerwonym;
  • dobrze wysmażony (well done) – powyżej 75 stopni – mięso twarde o kolorze brunatnym.

Wszyscy wiemy, jak trudno jest przygotować idealny stek wołowy, jednak dzięki naszym radom zrobicie kolejny krok w kierunku perfekcji. Pamiętajcie, że praktyka czyni mistrza, dlatego patelnie w dłoń i smacznego!