Świeża ryba. Jak ocenić i wybrać? 7 prostych sposobów.


Świeża ryba. Jak ocenić i wybrać? 7 prostych sposobów.

Dziś piątek, a piątek to tradycyjny dzień na rybkę. Jak w warunkach polowych ocenić świeżość i jakość ryb? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę wybierając się na zakupy?

  1. O świeżości i dobre jakości świadczy połyskująca, wilgotna, gładka skóra z wyraźnymi zabarwieniami charakterystycznymi dla danego gatunku. Unikajmy ryb, których skóra jest mętna, posiada nienaturalne pomarszczenia lub jest sucha. Nasze podejrzenie powinna wzbudzić niewyraźna lub nienaturalna dla danego gatunku barwa oraz duża ilość śluzu.
  2. Kolejnym testem, jaki możemy wykonać, podczas zakupów jest ocena zapachu. Dobrej jakości, świeża rybka będzie miała również świeżą
    i specyficzną dla danego gatunku woń. Każdy gatunek ryby ma swój specyficzny aromat, ale nie powinien być on bardzo intensywny. Jeśli czujemy amoniakalną lub gnilną nieprzyjemną woń trzymajmy się od takiej sztuki z daleka. Podobnie zbyt intensywny zapach odczuwalny z daleka sugeruje, że z rybą może być coś nie tak.
  3. Gołym okiem możemy również ocenić charakterystyczny śluz. W przypadku świeżej rybki śluz będzie przezroczysty, nieciągliwy i niezbyt lepki. Uważajmy na ryby o mętnym, szarym, gęstym i ciągliwym śluzie.

jak wybrać dobrej jakości rybę?

  1. Świeżość ryby możemy określić również na podstawie wyglądu łusek. Wybierajmy te sztuki, których łuska jest połyskująca i mocno umieszczona w skórze. Nasze podejrzenia powinna wzbudzić ryba bez połysku, której łuski zbyt łatwo dają się usunąć ze skóry.
  2. Oczy prawdę Ci powiedzą… również o rybie 🙂 Świeża posiada pełne, wypukłe i błyszczące oczy. Mętne, matowe i wpadnięte oczy mogą świadczyć, że rybka niestety jest po przejściach.
  3. Skrzela świeżej ryby mają kolor jasnoczerwony i nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu. Szary kolor, intensywny rybi zapach nie świadczy najlepiej o świeżości.
  4. Na koniec pozostaje ocena samego mięsa. Mięso świeżej ryby będzie posiadało swoistą dla danego gatunku woń oraz kolor. Zazwyczaj biały lub jasny, różowy kolor w zależności od gatunku. Mięso powinno być jasne i szkliste. Szaro-żółta lub nienaturalnie czerwonawa barwa i mętny kolor to znaki ostrzegawcze. Ponadto mięso świeżej, zdrowej ryby jest sprężyste i zwarte. Po naciśnięciu palcem nie pozostawia żadne wgłębień ani śladów.

Świeżość i jakość ryby można ocenić, wykonując prosty eksperyment. Przygotowujemy miseczkę z wodą i umieszczamy w niej rybę. Ryba świeża od razu opadnie na dno. Nieświeża ryba będzie unosiła się na powierzchni.

Powodzenia!