Rozgrzewająca zupa rybna. Przepis na zimową i sycącą zupę rybną z pikantną nutą.


Rozgrzewająca zupa rybna. Przepis na zimową i sycącą zupę rybną z pikantną nutą.

Rozgrzewająca, pikantna i sycąca zupa rybna na chłodne jesienne i zimowe dni

Z przepisami na zupę rybną, jest jak z przepisem na rosół. Tyle ile domów, tyle receptur i każdy jest słuszny 🙂 Zupę rybną można przyrządzić na wiele rozmaitych sposobów. Zarówno z jednego jak i wielu gatunków ryb słodkowodnych, morskich oraz mieszając oba. Wywar na zupę rybną możemy zrobić z całych ryb, filetów jak i samych oczyszczonych głów. Można dodać również owoce morza. Zupa rybna wiele wybacza i trudno ją popsuć, dlatego gorąco zachęcamy do spróbowania własnych sił.

SKŁADNIKI:

  • 500g ryb morskich, filety lub części
  • pęczek włoszczyzny
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 seler naciowy
  • 1 cebula
  • kilka papryczek pepperoni
  • sól
  • 1 marchewka
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • kilka pomidorów koktajlowych lub łyżka przecieru pomidorowego
  • gęsty jogurt naturalny lub śmietana
  • świeża kolendra lub koperek

Zupa rybna - przepis zajazdu Chata w Kębłowie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryby oczyszczamy. Jeśli mamy filety, to kroimy na mniejsze kawałki i oczyszczamy z ości.
  2. 1-1,5 litra wody doprowadzamy do wrzenia. Włoszczyznę obieramy i wrzucamy do wrzątku, wraz z liśmi laurowymi i zielem angielskim. Wywar gotujemy na małym ogniu przez 45-60 minut. Możemy dodać oczyszczone głowy ryb, wówczas wywar będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
  3. Cebulę obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka z wywarem.
  4. Seler naciowy i marchewkę kroimy na małe kawałki i również wrzucamy do garnka w połowie czasu gotowania wywaru.
  5. Gotowy wywar przecedzamy do drugiego garnka.
  6. Przygotowaną rybę wrzucamy do wywaru, dodajemy kilka całych papryczek pepperoni (lub przecie) oraz pomidory i gotujemy przez 15-20 minut.
  7. Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i pieprzem cayenne. Ostrożnie z ilością soli.
  8. Cytrynę myjemy, szorujemy, parzymy we wrzątku i kroimy w plastry.
  9. Zupę rozlewamy do miseczek, dodajemy platerek cytryny, łyżkę gęstego jogurtu lub śmietany i pospujemy kolendrą lub koperkiem.

Supa rybna idealnie smakuje ze świeżym pieczywem lub bagietką. Smacznego!