Rozgrzewająca zupa rybna. Przepis na zimową i sycącą zupę rybną z pikantną nutą.
Rozgrzewająca, pikantna i sycąca zupa rybna na chłodne jesienne i zimowe dni
Z przepisami na zupę rybną, jest jak z przepisem na rosół. Tyle ile domów, tyle receptur i każdy jest słuszny 🙂 Zupę rybną można przyrządzić na wiele rozmaitych sposobów. Zarówno z jednego jak i wielu gatunków ryb słodkowodnych, morskich oraz mieszając oba. Wywar na zupę rybną możemy zrobić z całych ryb, filetów jak i samych oczyszczonych głów. Można dodać również owoce morza. Zupa rybna wiele wybacza i trudno ją popsuć, dlatego gorąco zachęcamy do spróbowania własnych sił.
SKŁADNIKI:
- 500g ryb morskich, filety lub części
- pęczek włoszczyzny
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 seler naciowy
- 1 cebula
- kilka papryczek pepperoni
- sól
- 1 marchewka
- pieprz
- pieprz cayenne
- kilka pomidorów koktajlowych lub łyżka przecieru pomidorowego
- gęsty jogurt naturalny lub śmietana
- świeża kolendra lub koperek
PRZYGOTOWANIE:
- Ryby oczyszczamy. Jeśli mamy filety, to kroimy na mniejsze kawałki i oczyszczamy z ości.
- 1-1,5 litra wody doprowadzamy do wrzenia. Włoszczyznę obieramy i wrzucamy do wrzątku, wraz z liśmi laurowymi i zielem angielskim. Wywar gotujemy na małym ogniu przez 45-60 minut. Możemy dodać oczyszczone głowy ryb, wówczas wywar będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
- Cebulę obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka z wywarem.
- Seler naciowy i marchewkę kroimy na małe kawałki i również wrzucamy do garnka w połowie czasu gotowania wywaru.
- Gotowy wywar przecedzamy do drugiego garnka.
- Przygotowaną rybę wrzucamy do wywaru, dodajemy kilka całych papryczek pepperoni (lub przecie) oraz pomidory i gotujemy przez 15-20 minut.
- Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i pieprzem cayenne. Ostrożnie z ilością soli.
- Cytrynę myjemy, szorujemy, parzymy we wrzątku i kroimy w plastry.
- Zupę rozlewamy do miseczek, dodajemy platerek cytryny, łyżkę gęstego jogurtu lub śmietany i pospujemy kolendrą lub koperkiem.
Supa rybna idealnie smakuje ze świeżym pieczywem lub bagietką. Smacznego!