Pieczone jabłka z cynamonem podawane z ryżem waniliowym. Przepis.


Pieczone jabłka z cynamonem podawane z ryżem waniliowym. Przepis.

Przepis na pieczone jabłka i ryż gotowany na mleku to prawdziwy smak dzieciństwa. Jabłka są smaczne i zdrowe, a powoli rozpoczyna się sezon zbioru tych wspaniałych owoców. Ryż gotowany na mleku to danie doskonale znane naszym mamom i babciom. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu, który stanowić może stanowić doskonałe śniadanie, podwieczorek lub deser 🙂

Składniki

  • 4-5 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka białego cukru
  • 1 szklanka ryżu
  • 3-5 szklanek mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka!
  • szczypta soli

Przygotowanie

Jabłka

  1.  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  2. Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne wydrążając otwór o wielkości 1-2 cm.
  3. Otwór w każdym jabłku wypełniamy 1 łyżeczką brązowego cukru. Posypujemy cynamonem.
  4. Układamy jabłka w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 30-40 min.
  5. Jabłka wyjmujemy z piekarnika na około 10 minut przed podaniem żeby przestygły.

Ryż

  1. Ryż płuczemy pod zimną wodą.
  2. Mleko gotujemy z przeciętą laską wanilii.
  3. Kiedy mleko będzie gorące wsypujemy wypłukany ryż i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając.  Od czasu do czasu uzupełniamy mleko. Gotujemy aż ryż będzie bardzo miękki.
  4. Na końcu dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru (można zrezygnować) oraz masło i mieszamy.

Podanie

Na talerzu układamy ostrożnie pieczone jabłko oraz przygotowany ryż. Ryż możemy wcześniej umieścić w filiżance i tak uformowany ułożyć na talerzu. Ryż można udekorować kilkoma malinami lub borówkami. Smacznego!