Pieczone jabłka z cynamonem podawane z ryżem waniliowym. Przepis.
Przepis na pieczone jabłka i ryż gotowany na mleku to prawdziwy smak dzieciństwa. Jabłka są smaczne i zdrowe, a powoli rozpoczyna się sezon zbioru tych wspaniałych owoców. Ryż gotowany na mleku to danie doskonale znane naszym mamom i babciom. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu, który stanowić może stanowić doskonałe śniadanie, podwieczorek lub deser 🙂
Składniki
- 4-5 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka białego cukru
- 1 szklanka ryżu
- 3-5 szklanek mleka
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka!
- szczypta soli
Przygotowanie
Jabłka
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne wydrążając otwór o wielkości 1-2 cm.
- Otwór w każdym jabłku wypełniamy 1 łyżeczką brązowego cukru. Posypujemy cynamonem.
- Układamy jabłka w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 30-40 min.
- Jabłka wyjmujemy z piekarnika na około 10 minut przed podaniem żeby przestygły.
Ryż
- Ryż płuczemy pod zimną wodą.
- Mleko gotujemy z przeciętą laską wanilii.
- Kiedy mleko będzie gorące wsypujemy wypłukany ryż i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Od czasu do czasu uzupełniamy mleko. Gotujemy aż ryż będzie bardzo miękki.
- Na końcu dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru (można zrezygnować) oraz masło i mieszamy.
Podanie
Na talerzu układamy ostrożnie pieczone jabłko oraz przygotowany ryż. Ryż możemy wcześniej umieścić w filiżance i tak uformowany ułożyć na talerzu. Ryż można udekorować kilkoma malinami lub borówkami. Smacznego!