Omlet? Nic prostszego. Z cyklu śniadanie w 15 minut.
Bohaterem dzisiejszego odcinka z cyklu śniadanie w 15 minut jest omlet. Omlet występuje w wielu odmianach. Świetnie smakuje z dodatkami jak i bez dodatków. Wyśmienity zarówno w wersji „na słodko” np. z konfiturą lub owocami. Bardzo dobrze komponuje się z warzywami, podsmażoną szynką lub boczkiem. Dziś przedstawiamy jeden z najprostszych i zarazem najszybszych przepisów.
SKŁADNIKI:
- 2-3 jaja
- odrobina mleka
- 1 szczypta soli
- masło lub inny tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka wbijamy do naczynia. Rozbijamy trzepaczką na jednolitą masę. W trakcie rozbijania dodajemy odrobinę mleka oraz szczyptę soli.
- Rozgrzewamy patelnię na której roztapiamy masło. Możemy wcześniej dodać odrobinę oliwy lub oleju co zapobiegnie przypaleniu masła.
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlewamy masę jajeczną. Czekamy chwilę, aż masa się zetnie i przerzucamy na druga stronę.
- Zdejmujemy z ognia i podajemy na talerzu. Możemy posypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!