Pyszne muffiny czekoladowe, które zawsze się udają :) Prosty przepis w 30 minut.


Pyszne muffiny czekoladowe, które zawsze się udają :) Prosty przepis w 30 minut.

Dziś prezentujemy prosty i sprawdzony przepis na muffinki czekoladowe, które zrobicie w 30 minut. Pomysł na smaczny i efektowny deser na niedzielne popołudnie.

SKŁAD

  • 150 g masła, można wykorzystać olej kokosowy jako zamiennik
  • 150 g czekolady deserowej lub mlecznej w zależności od gustu
  • 300 g mąki, można użyć miksu 250g mąki zwykłej + 50 mąki razowej
  • 1,5 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 180 g cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 150 – 170 ml mleka

muffinki czekoladowe zajazdu chata w kębłowie

PRZYGOTOWANIE

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni, góra i dół (bez termoobiegu).
  • Przygotowujemy około 12 papilotek do muffinek.
  • Masło roztapiamy na wolnym ogniu i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Czekoladę siekamy nożem na małe kawałeczki.
  • Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miski.
  • Dodajemy cukier i mieszamy.
  • Jajka miksujemy w osobnym naczyniu wraz z cukrem waniliowym oraz mlekiem.
  • Do sypkich składników dodajemy masę z jajek, cukru waniliowego i mleka. Kilkakrotnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy delikatnie ponownie.
  • Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość niezbyt dokładnie. W przypadku mufinek lekko grudkowate ciasto to pożądana konsystencja 🙂
  • Gotową masę wykładamy do papilotek, mniej więcej do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 22-25 min.
  • Gdy muffinki urosną, a na wierzchu pojawi się skorupka z charakterystycznymi pęknieciami to znaczy że są gotowe.
  • Wyjmujemy muffinki z piekarnika i zostawiamy chwilę do ostygnięcia.

Smacznego!