Pyszne muffiny czekoladowe, które zawsze się udają :) Prosty przepis w 30 minut.
Dziś prezentujemy prosty i sprawdzony przepis na muffinki czekoladowe, które zrobicie w 30 minut. Pomysł na smaczny i efektowny deser na niedzielne popołudnie.
SKŁAD
- 150 g masła, można wykorzystać olej kokosowy jako zamiennik
- 150 g czekolady deserowej lub mlecznej w zależności od gustu
- 300 g mąki, można użyć miksu 250g mąki zwykłej + 50 mąki razowej
- 1,5 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 180 g cukru
- 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 150 – 170 ml mleka
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni, góra i dół (bez termoobiegu).
- Przygotowujemy około 12 papilotek do muffinek.
- Masło roztapiamy na wolnym ogniu i zostawiamy do wystygnięcia.
- Czekoladę siekamy nożem na małe kawałeczki.
- Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miski.
- Dodajemy cukier i mieszamy.
- Jajka miksujemy w osobnym naczyniu wraz z cukrem waniliowym oraz mlekiem.
- Do sypkich składników dodajemy masę z jajek, cukru waniliowego i mleka. Kilkakrotnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy delikatnie ponownie.
- Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość niezbyt dokładnie. W przypadku mufinek lekko grudkowate ciasto to pożądana konsystencja 🙂
- Gotową masę wykładamy do papilotek, mniej więcej do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 22-25 min.
- Gdy muffinki urosną, a na wierzchu pojawi się skorupka z charakterystycznymi pęknieciami to znaczy że są gotowe.
- Wyjmujemy muffinki z piekarnika i zostawiamy chwilę do ostygnięcia.
Smacznego!