Mrożona kawa na upalne i mniej upalne dni
Na upalne i mniej upalne dni proponujemy Wam mrożoną kawę, którą przygotujecie samodzielnie w domu. Pobudza, zmniejsza zmęczenie i chłodzi.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 250 – 300 ml mocnej kawy, zaparzonej według własnego uznania
- 4 – 5 łyżeczki brązowego cukru
- 100 – 150 ml zimnego mleka
- 8 kostek lodu
- opcjonalnie 1 gałka (lub duuuża łyżka stołowa) lodów waniliowych lub śmietankowych
PRZYGOTOWANIE
- Parzymy kawę według ulubionego sposobu i pozostawiamy do wystygnięcia. Polecamy zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym.
- Zaparzona w kawiarce lub tradycyjna „zalewajka” też będzie dobra jeśli usuniecie fusy. Możecie również przygotować kawę rozpuszczalną. Ważne abyście uzyskali aromatyczną mocną kawę, taką jaką lubicie najbardziej.
- Połowę kostek lodu wkładamy do blendera. Jeśli nie mamy to kruszymy ręcznie. Wystarczy włożyć kostki do mocnej plastikowej torebki, owinąć ręcznikiem kuchennym i bezlitośnie rozbić kilkakrotnie np. o blat 🙂
- Dodajemy schłodzone mleko, schłodzoną kawę oraz lody (opcjonalnie). Wszystko miksujemy lub mieszamy.
- Do schłodzonych szklanek wkładamy pozostałe kostki lodu, zalewamy kawą i posypujemy brązowym cukrem. Świetnie komponuje się z kostką zimnej gorzkiej czekolady 🙂
Smacznego!