Lemoniada przepis


Lemoniada przepis

Lemoniada, tudzież cytrynada, to prawdziwy smak lata. W upalne dni nie tylko doskonale orzeźwia, ale również znakomicie nawadnia i pomaga utrzymać prawidłowy poziom elektrolitów w organizmie.

Kluczem do dobrego smaku lemoniady jest wybór dobrych cytryn. Najlepiej wybierać te z ekologicznych upraw i niewoskowane. Podpowiadamy, że znajdziecie je w pewnym markecie na literę „L” 🙂

ZRÓB DOSKONAŁĄ LEMONIADĘ W DOMU

Lemoniada to przykład doskonałego balansu pomiędzy kwaśnym, a słodkim smakiem. Pyszny i gasząc pragnienie napój możecie przygotować w zaciszu domowych pieleszy korzystając z przepisu Zajazdu CHATA w Kębłowie.

Zajazd Chata Keblowo - Ożeźwiające i ciepłe napoje

 

Kluczem do dobrego smaku lemoniady jest wybór dobrych cytryn

Lista SKŁADNIKÓW
  • 6 cytryn
  • 200 g cukru białego lub trzcinowego
  • 1,5l wody
PRZYGOTOWANIE
  1. Wycisnąć sok z cytryn. Pestki odcedzić, miąższ proponujemy zostawić. W celu ułatwienia wyciskania, cytryny przed przecięciem można najpierw mocno przycisnąć ręką do blatu kuchennego i  rolować jak wałek do ciasta 🙂
  2. Odlać 200 ml wody i zagotować w garnku za z 200g cukru. Gotować chwilę do uzyskania syropu. Syrop odstawić i schłodzić.
  3. Do dzbanka wlać pozostałą wodę, schłodzony sok z cytryny oraz schłodzony syrop.
  4. Dodać kostki lodu.
PORADY
  1. Zamiast cukru można użyć miodu lub odpowiednio mniejsze ilości ksylitolu.
  2. Lemoniadę można wzbogacić garścią liści mięty oraz plastrami sparzonej cytryny.
  3. Ciekawy smak uzyskamy dodając wyciśnięty sok z limonki.