Gorąca czekolada na mroźne zimowe dni. Przepis.
Za oknem prószy śnieg. Mamy prawdziwą białą zimę. Temperatura spada i czeka nas kilka mroźnych dni. Dziś mamy dla Was przepis na prawdziwą gorącą czekoladę z różnymi dodatkami, która pomoże przetrwać. Bomba kaloryczna? Owszem, ale kto zziębniętemu zimą zabroni?! 😉
SKŁADNIKI:
- 300-350 ml mleka
- 5-6 łyżek śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru
- 3/4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnuszka wlewamy mleko ze śmietanką, dodajemy cukier i podgrzewam na średnim ogniu, aż mleko zacznie się gotować. Cały czas mieszamy. NIE doprowadzamy do wrzenia.
- Czekoladę siekamy lub łamiemy na drobne kawałki i wrzucamy do mleka ze śmietaną. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i zagotuje.
- Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż konsystencja zrobi się gładka.
- Podajemy jeszcze gorącą w filiżankach lub kubkach.
DODATKI:
Świetnie smakuje ze szczyptą chili, którą dodać warto w czasie gotowania. Sprawdza się również szczypta cynamonu. Dzieci będą zachwycone, jeśli dodamy trochę pianek 🙂 Spróbujcie! Możemy dodać również kawałki marcepanu, który został nam po świętach. W wersji dla dorosłych możemy dolać odrobinę ulubionego likieru.
Gorąco polecamy!