Gofry owsiane z dodatkami. Z cyklu śniadanie w 15 minut.
Komu z Was nigdy nie udzielił się poranny stres związany z wyprawą do pracy, szkoły czy też na uczelnie? Zauważyliście, że zegar jakoś dziwnie przyspiesza 🙂 Jak tu jeszcze znaleźć czas na wartościowe i smaczne śniadania dla całej rodziny. Co powiecie na przepisy na pożywne i smaczne śniadania, które przygotujecie w maksymalnie 15 minut?! Rozpoczynamy nowy cykl. Dziś przepis na gofry z płatków owsianych z Waszymi ulubionymi dodatkami. Będzie pysznie 🙂
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200-250 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- odrobina tłuszczu do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Wrzucamy płatki owsiane do blendera i mielimy na konsystencję mąki. Możemy użyć młynka.
- Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, wbijamy 2 jaja i wlewamy jogurt naturalny. Wszystko miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy roztopione, ostudzone masło i mieszamy.
- Gotowe ciasto umieszczamy na gorącej gofrownicy nasmarowanej odrobiną tłuszczu np. oliwą z oliwek lub masłem kokosowym.
- Na gotowe gofry układamy ulubione dodatki np. plastry banana i cukier puder. Możemy również dodać ulubioną konfiturę naszej babci. Latem idealne będą świeże truskawki, maliny, porzeczki lub jagody, które polejemy jogurtem. Świetny będzie też syrop klonowy, polewa czekoladowa lub bita śmietana.
Jeśli nie macie gofrownicy w domu to możecie użyć patelni i przygotować placuszki. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta i smażymy kilka minut z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!