Domowe nuggetsy w złocistej panierce. Przepis na soczyste kawałki kurczaka.
Dziś mamy dla Was przepis na pyszne domowe nuggetsy w chrupiącej i aromatycznej panierce oraz sos, który zrobicie w minutę z 3 łatwo dostępnych składników 🙂
SKŁADNIKI
- piersi z kurczaka, może być też pierś z indyka
- maślanka lub mleko
- około 6 łyżek stołowych bułki tartej
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie)
- odrobinę pieprzu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Kawałki kurczaka pokrojone w kostkę przyprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na chwilę.
- Wlewamy maślankę lub mleko do głębokiego naczynia lub miseczki.
- Mieszamy bułkę tartą ze wszystkimi przyprawami. Dzięki przyprawą nuggetsy uzyskają niepowtarzalny smak i aromat.
- Kawałki mięsa w umieszczamy w naczyniu z maślanką i zostawiamy na kilka minut. Wyjmujemy i obtaczamy dokładnie w panierce.
- Smażymy równomiernie na dość mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego, rumianego koloru. Do smażenia najlepiej użyć głębokiej patelni, frytkownicy lub garnka.
SOS
- 6 łyżeczek ketchupu
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
Smacznego!