Ciasteczka świąteczne. Dwa proste przepisy.
Dziś mamy dla Was dwa proste przepisy na tradycyjne świąteczne ciastka, które możecie sami przygotować w domu. Pieczenie świątecznych ciasteczek nie musi być trudne i czasochłonne. Wspólne dekorowanie ciastek to pyszna zabawa dla całej rodziny. Ech ten świąteczny, korzenny aromat wypełniający dom 🙂 Polecamy!
AROMATYCZNE CIASTeczka piernikowe
SKŁADNIKI
- 300 – 350 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki przyprawa do piernika
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
- Mieszamy sypkie składniki: mąkę ,cukier, proszek do pieczenia, przyprawą do piernika oraz cynamon.
- Masło siekamy, dodajemy do sypkich składników i wbijamy jajo. Ciasto zagniatamy, formujemy w rulon. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy kształty.
- Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 min.
Gotowe ciasteczka możemy polać lukrem lub ozdobić.
TURBO CIASTECZKA NA ŚWIĘTA
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 500 g mąki
- 4 jaja
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- przyprawa do piernika (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Mieszamy wszystkie składniki w dużej misce. Przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5-1 cm i wykrajmy foremką kształty.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Upieczone ciastka możemy polukrować, ozdobić cukrem perłowym lub posiekanymi migdałami 🙂
Wszystkiego smacznego!