Bigos myśliwski last minute. Tradycyjny przepis na święta.


Bigos myśliwski last minute. Tradycyjny przepis na święta.

Zostań bohaterem kuchni w święta! Przygotuj pachnący lasem, staropolski bigos myśliwski w wersji na bogato, który powali na kolana nawet najbardziej wybrednych gości 🙂 Nie może go zabraknąć na świątecznym stole!

SKŁADNIKI

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1,5 kg różnych gatunków mięs (wieprzowina, baranina, wołowina, dziczyzna)
  • 50 g słoniny
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 60-80 g suszonych grzybów leśnych
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 3-5 listków laurowych
  • cukier lub miód
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzyby namaczamy i zostawiamy na noc. Gotujemy na małej ilości wody i kroimy na paski.
  2. Kapustę siekamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia.
  3. Mięsa podsmażamy na smalcu, każdy rodzaj osobno, i dusimy z przyprawami. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do kapusty.
  4. Dodajemy grzyby razem z wywarem i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5-2 h często mieszając, aby bigos się nie przypalił. Przypalony bigos smakuje fatalnie.
  5. Dodajemy szynkę i kiełbasę pokrojoną w kostkę.
  6. Słoninę kroimy w kostkę i topimy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy, a następnie dodajemy do bigosu.
  7. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wlewamy połowę czerwonego wina i dusimy około 40-50 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy pozostałe wino.

UWAGI

  • bigos lubi różne rodzaje mięsa, możecie dodać kawałki pieczonej kaczki lub gęsi
  • zamiast czerwonego wina można dodać około 150ml madery lub odrobinę porto
  • zamiast cukru możecie użyć miodu lub melasy
  • bigos gotujemy w garnku emaliowanym lub żeliwnym, ale NIE aluminiowym
  • garnek z grubym dnem będzie waszym sojusznikiem 🙂
  • świetnie smakuje również z majerankiem

Powodzenia i smacznego!