Mrożona kawa na upalne i mniej upalne dni


Mrożona kawa na upalne i mniej upalne dni

Na upalne i mniej upalne dni proponujemy Wam mrożoną kawę, którą przygotujecie samodzielnie w domu. Pobudza, zmniejsza zmęczenie i chłodzi.

SKŁADNIKI / 2 porcje

  • 250 – 300 ml mocnej kawy, zaparzonej według własnego uznania
  • 4 – 5 łyżeczki brązowego cukru
  • 100 – 150 ml zimnego mleka
  • 8 kostek lodu
  • opcjonalnie 1 gałka (lub duuuża łyżka stołowa) lodów waniliowych lub śmietankowych

PRZYGOTOWANIE

  1. Parzymy kawę według ulubionego sposobu i pozostawiamy do wystygnięcia. Polecamy zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym.
  2. Zaparzona w kawiarce lub tradycyjna „zalewajka” też będzie dobra jeśli usuniecie fusy. Możecie również przygotować kawę rozpuszczalną. Ważne abyście uzyskali aromatyczną mocną kawę, taką jaką lubicie najbardziej.
  3. Połowę kostek lodu wkładamy do blendera. Jeśli nie mamy to kruszymy ręcznie. Wystarczy włożyć kostki do mocnej plastikowej torebki, owinąć ręcznikiem kuchennym i bezlitośnie rozbić kilkakrotnie np. o blat 🙂
  4. Dodajemy schłodzone mleko, schłodzoną kawę oraz lody (opcjonalnie). Wszystko miksujemy lub mieszamy.
  5. Do schłodzonych szklanek wkładamy pozostałe kostki lodu, zalewamy kawą i posypujemy brązowym cukrem. Świetnie komponuje się z kostką zimnej gorzkiej czekolady 🙂

Smacznego!