Lemoniada przepis
Lemoniada, tudzież cytrynada, to prawdziwy smak lata. W upalne dni nie tylko doskonale orzeźwia, ale również znakomicie nawadnia i pomaga utrzymać prawidłowy poziom elektrolitów w organizmie.
Kluczem do dobrego smaku lemoniady jest wybór dobrych cytryn. Najlepiej wybierać te z ekologicznych upraw i niewoskowane. Podpowiadamy, że znajdziecie je w pewnym markecie na literę „L” 🙂
ZRÓB DOSKONAŁĄ LEMONIADĘ W DOMU
Lemoniada to przykład doskonałego balansu pomiędzy kwaśnym, a słodkim smakiem. Pyszny i gasząc pragnienie napój możecie przygotować w zaciszu domowych pieleszy korzystając z przepisu Zajazdu CHATA w Kębłowie.
Kluczem do dobrego smaku lemoniady jest wybór dobrych cytryn
Lista SKŁADNIKÓW
- 6 cytryn
- 200 g cukru białego lub trzcinowego
- 1,5l wody
PRZYGOTOWANIE
- Wycisnąć sok z cytryn. Pestki odcedzić, miąższ proponujemy zostawić. W celu ułatwienia wyciskania, cytryny przed przecięciem można najpierw mocno przycisnąć ręką do blatu kuchennego i rolować jak wałek do ciasta 🙂
- Odlać 200 ml wody i zagotować w garnku za z 200g cukru. Gotować chwilę do uzyskania syropu. Syrop odstawić i schłodzić.
- Do dzbanka wlać pozostałą wodę, schłodzony sok z cytryny oraz schłodzony syrop.
- Dodać kostki lodu.
PORADY
- Zamiast cukru można użyć miodu lub odpowiednio mniejsze ilości ksylitolu.
- Lemoniadę można wzbogacić garścią liści mięty oraz plastrami sparzonej cytryny.
- Ciekawy smak uzyskamy dodając wyciśnięty sok z limonki.