Bigos myśliwski last minute. Tradycyjny przepis na święta.
Zostań bohaterem kuchni w święta! Przygotuj pachnący lasem, staropolski bigos myśliwski w wersji na bogato, który powali na kolana nawet najbardziej wybrednych gości 🙂 Nie może go zabraknąć na świątecznym stole!
SKŁADNIKI
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1,5 kg różnych gatunków mięs (wieprzowina, baranina, wołowina, dziczyzna)
- 50 g słoniny
- 2 łyżki smalcu
- 1 cebula
- 60-80 g suszonych grzybów leśnych
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 3-5 listków laurowych
- cukier lub miód
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Grzyby namaczamy i zostawiamy na noc. Gotujemy na małej ilości wody i kroimy na paski.
- Kapustę siekamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia.
- Mięsa podsmażamy na smalcu, każdy rodzaj osobno, i dusimy z przyprawami. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do kapusty.
- Dodajemy grzyby razem z wywarem i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5-2 h często mieszając, aby bigos się nie przypalił. Przypalony bigos smakuje fatalnie.
- Dodajemy szynkę i kiełbasę pokrojoną w kostkę.
- Słoninę kroimy w kostkę i topimy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy, a następnie dodajemy do bigosu.
- Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wlewamy połowę czerwonego wina i dusimy około 40-50 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy pozostałe wino.
UWAGI
- bigos lubi różne rodzaje mięsa, możecie dodać kawałki pieczonej kaczki lub gęsi
- zamiast czerwonego wina można dodać około 150ml madery lub odrobinę porto
- zamiast cukru możecie użyć miodu lub melasy
- bigos gotujemy w garnku emaliowanym lub żeliwnym, ale NIE aluminiowym
- garnek z grubym dnem będzie waszym sojusznikiem 🙂
- świetnie smakuje również z majerankiem
Powodzenia i smacznego!