Zupa krem z dyni. Świetnie smakuje, rozgrzewa, kuruje.
Zupa krem z dyni
Dynia jest znakomitym sezonowym warzywem i oprócz walorów kulinarnych oferuje wiele korzyści dla naszego zdrowia. Dyna wzmacnia system odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga w trawieniu. Działa uspokajająco i wspomaga odchudzanie. Potrawy z dyni smakują wyśmienicie szczególnie w jesienne dni, a jednym z klasycznych jest zupa-krem. Z przepisem na krem z dyni jest jak z przepisem na domowy rosół lub żurek. Nie ma jednej słusznej receptury, a każdy kucharz ma swój własny sprawdzony przepis.
Dziś proponujemy Wam rozgrzewający krem z dyni.
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 szklanki bulionu drobiowego (można zastąpić bulionem wołowym lub w wersji wege bulionem warzywnym),
- sól i pieprz,
- szczypta gałka muszkatołowa,
- szczypta suszonego imbir,
- oliwa z oliwek (lub olej roślinny),
- śmietana 18% lub gęsty jogurt,
- 1 łyżka masła.
PRZYGOTOWANIE
- Dynię obieramy, usuwamy pestki, zbędny miąższ i kroimy na kawałki.
- Obraną cebulę i ząbki czosnku siekamy.
- Marchew obieramy i kroimy w talarki.
- Pokrojoną dynię przekładamy na głęboką patelnię lub garnek i podsmażamy z dodatkiem oliwy przez około 3 minut, stale mieszając. Dodajemy cebulę, czosnek i marchew i podsmażamy kolejne 3-5 minut. Na końcu dodajemy łyżkę masła.
- Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy pod przykryciem około 30-40 minut. Warzywa powinny być miękkie.
- Całość miksujemy blenderem, aż zupa uzyska konsystencję kremu. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i szczyptą imbiru.
- Zdejmujemy zupę z ognia. Podajemy w bulionówkach lub głębokich talerzach dodając do każdej porcji łyżkę śmietany lub jogurtu.
Bardzo dobrze smakuje z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!