Amerykańskie naleśniki pancakes. Spróbuj przepisu!
Składniki
- 2 jajka
- 150g mąki
- 150ml mleka
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE
- W garnuszku roztapiamy masło na bardzo małym ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno.
- W osobnym naczyniu wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy oraz sól.
- Mleko łączymy z żółtkami, mieszamy i wlewamy do naczynia z sypkimi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy roztopione, schłodzone masło i ponownie mieszamy.
- Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Idealna konsystencja będzie gęstsza od ciasta na tradycyjne naleśniki.
- Rozgrzewamy patelnię. Smarujemy klarowanym masłem lub innym tłuszczem np. olejem kokosowym.
- Nabieramy ciasto dużą łyżką i umieszczamy na rozgrzanej patelni tworząc placki. Smażymy ok. 2-4 minut i obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-4 min. Naleśniki powinny urosnąć i zarumienić się z obu stron.
- Polewamy syropem klonowym lub miodem. Dodajemy owoce. Możemy również polać ulubioną konfiturą lub dżemem 🙂