Warzywa sezonowe – jedz zgodnie z porami roku. Zdrowo i smacznie.


Warzywa sezonowe – jedz zgodnie z porami roku. Zdrowo i smacznie.

Wprowadź zdrowie do swojej kuchni z warzywami sezonowymi!

Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego brokuły nagle drożeją w grudniu, a szpinak tanieje w lipcu? Odpowiedź jest prosta – ich ceny są zależne od sezonu, czyli okresu zbiorów, w którym jest ich najwięcej. Jeśli chcecie jeść zdrowo i smacznie, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym tekstem, w którym przedstawiamy Wam wybrane warzywa sezonowe wraz z podaniem czasu, w którym najlepiej je kupić.

Wiosna, czyli marzec, kwiecień i maj

To okres, w którym wszystko na nowo budzi się do życia, więc wybór może być odrobinę ograniczony. Jednak nie martwcie się, nie wyjdziecie ze sklepu z pustymi rękoma! Wiosną najlepiej skusić się na rzodkiewkę, ziemniaki czy natkę pietruszki. W marcu warto również zaopatrzyć się w ostatnie sztuki dyni, marchewki oraz roszponki i przygotować nasze spiżarnie na nadejście lata.

Lato, czyli czerwiec, lipiec i sierpień

W tym gorącym okresie każdy z nas znajdzie dla siebie coś smakowitego. Brokuły, szparagi, ogórki, fasolka szparagowa czy sałata to tylko kilka z dostępnych warzywnych możliwości. Wolicie cukinię czy kalafior? Nie ma problemu, pod ich ilością także uginają się sklepowe półki. W trakcie lata obowiązuje tylko jedna zasada: do wyboru, do koloru!

Jesień, czyli wrzesień, październik i listopad

Pomimo panującej za oknem szarości, Wasza kuchnia może być pełna kolorów! Brokuły, buraki, dynia, marchewka, rukola czy kalarepa to warzywa sezonowe, na które zdecydowanie warto postawić w tym okresie. Taka dawka witamin zapewni Wam nie tylko smakowite obiady, ale także odporność, dzięki której żadne przeziębienie nie będzie Wam straszne.

Zima, czyli grudzień, styczeń i luty

Na dworze śnieg i mróz, które nie zachęcają do wyjścia na zakupy. Ale zaufajcie nam – warto przywdziać grubą kurtkę, czapkę i szalik, aby wybrać się do pobliskiego sklepu. Na półkach znajdziecie tam świeżą cykorię, brukselki, dynię, roszponkę czy marchewkę. Może zima to odpowiedni sezon, aby trochę poeksperymentować z nimi w kuchni?

Warzywa sezonowe to doskonały i prosty sposób na świeże i przede wszystkim smaczne jedzenie. Zakupy zgodne z porą roku poprawią zarówno kondycję Waszych portfeli, jaki i zdrowia. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że istnieją rozwiązania, które pomogą Wam cieszyć się tymi warzywami cały rok – pasteryzacja czy mrożenie to tylko dwa z nich. Dzięki tym metodom z łatwością poczujecie smak lata w trakcie mroźnych dni.