Omlet? Nic prostszego. Z cyklu śniadanie w 15 minut.


Omlet? Nic prostszego. Z cyklu śniadanie w 15 minut.

Bohaterem dzisiejszego odcinka z cyklu śniadanie w 15 minut jest omlet. Omlet występuje w wielu odmianach. Świetnie smakuje z dodatkami jak i bez dodatków. Wyśmienity zarówno w wersji „na słodko” np. z konfiturą lub owocami. Bardzo dobrze komponuje się z warzywami, podsmażoną szynką lub boczkiem. Dziś przedstawiamy jeden z najprostszych i zarazem najszybszych przepisów.

SKŁADNIKI:

  • 2-3 jaja
  • odrobina mleka
  • 1 szczypta soli
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  • Jajka wbijamy do naczynia. Rozbijamy trzepaczką na jednolitą masę. W trakcie rozbijania dodajemy odrobinę mleka oraz szczyptę soli.
  • Rozgrzewamy patelnię na której roztapiamy masło. Możemy wcześniej dodać odrobinę oliwy lub oleju co zapobiegnie przypaleniu masła.
  • Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlewamy masę jajeczną. Czekamy chwilę, aż masa się zetnie i przerzucamy na druga stronę.
  • Zdejmujemy z ognia i podajemy na talerzu. Możemy posypać świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!