Ciasteczka świąteczne. Dwa proste przepisy.


Ciasteczka świąteczne. Dwa proste przepisy.

Dziś mamy dla Was dwa proste przepisy na tradycyjne świąteczne ciastka, które możecie sami przygotować w domu. Pieczenie świątecznych ciasteczek nie musi być trudne i czasochłonne. Wspólne dekorowanie ciastek to pyszna zabawa dla całej rodziny. Ech ten świąteczny, korzenny aromat wypełniający dom 🙂 Polecamy!

AROMATYCZNE CIASTeczka piernikowe

SKŁADNIKI

  • 300 – 350 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki przyprawa do piernika
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE

  1. Mieszamy sypkie składniki: mąkę ,cukier, proszek do pieczenia, przyprawą do piernika oraz cynamon.
  2. Masło siekamy, dodajemy do sypkich składników i wbijamy jajo. Ciasto zagniatamy, formujemy w rulon. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  3. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy kształty.
  4. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 min.

Gotowe ciasteczka możemy polać lukrem lub ozdobić.

Ciasteczka piernikowe - przepis zajazdu Chata w Kębłowie

TURBO CIASTECZKA NA ŚWIĘTA

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 500 g mąki
  • 4 jaja
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • przyprawa do piernika (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Mieszamy wszystkie składniki w dużej misce. Przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5-1 cm i wykrajmy foremką kształty.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
    i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

Upieczone ciastka możemy polukrować, ozdobić cukrem perłowym lub posiekanymi migdałami 🙂

Wszystkiego smacznego!