Amerykańskie naleśniki pancakes. Spróbuj przepisu!


Amerykańskie naleśniki pancakes. Spróbuj przepisu!

Składniki

  • 2 jajka
  • 150g mąki
  • 150ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE

  1. W garnuszku roztapiamy masło na bardzo małym ogniu. Zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno.
  3. W osobnym naczyniu wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy oraz sól.
  4. Mleko łączymy z żółtkami, mieszamy i wlewamy do naczynia z sypkimi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy roztopione, schłodzone masło i ponownie mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Idealna konsystencja będzie gęstsza od ciasta na tradycyjne naleśniki.
  6. Rozgrzewamy patelnię. Smarujemy klarowanym masłem lub innym tłuszczem np. olejem kokosowym.
  7. Nabieramy ciasto dużą łyżką i umieszczamy na rozgrzanej patelni tworząc placki. Smażymy ok. 2-4 minut i obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-4 min. Naleśniki powinny urosnąć i zarumienić się z obu stron.
  8. Polewamy syropem klonowym lub miodem. Dodajemy owoce. Możemy również polać ulubioną konfiturą lub dżemem 🙂